(GK) Government, Constitution, Parliament


(GK) Government, Constitution, Parliament


1. The Rule of Law means
(a) existence of written rules to regulate the conduct of government officials
(b) that no person can be punished unless his guilt is established by a fair trial
(c) that the power to make laws vests in the elected representatives of the people
(d) independence of the Judiciary

Ans : B

2. The age of retirement of a Judge of a High Court in India is
(a) 58 years                 (b) 60 years                 (c) 62 years                 (d) 65 years

Ans : C

3. As per Article 100(3), the quorum to constitute a meeting of either House of Parliament is
(a) one-fourth of the total number of members of that House
(b) one-fifth of the total number of members of that House
(c) one-tenth of the total number of members of that House
(d) one-third of the total number of members of that House

Ans : C

4. Originally it was laid down in the Constitution that English shall continue to be used for all the official purposes of the union for a period of
(a) 15 years                 (b) 20 years                 (c) 25 years                 (d) 30 years

Ans : A

5. Which one of the following Directive Principle is a socialistic principle?
(a) Equal pay for equal work to all
(b) Protection of the health of workers
(c) Prevention of concentration of wealth and the means of production
(d) All of the Above

Ans : D

6. Which of the following Articles of Constitution cannot be amended by a simple majority in both the Houses of Parliament?
(a) Article 2                 (b) Article 3                 (c) Article 4                 (d) Article 15

Ans : D


7. Disagreement between the two Houses of Indian Parliament is finally resolved through
(a) a joint session of the two Houses
(b) mediatory efforts by the presiding officers of the two Houses
(c) a joint committee of the two Houses for the purpose
(d) mediation by the President

Ans : A

8. To secure the enrichment of Hindi, the Constitution, among other things, directs the state to give primary importance to one of the languages included in the VIII Schedule for the purpose of drawing upon it. This language is
(a) Bengali (b) Marathi (c) Sanskrit (d) Urdu

Ans : C

9. "No action lies against the Government for injury done to an individual in the course of exercise of its sovereign functions". All of the following actions are covered by the above provision, except
(a) improper arrest, negligence or trespass by police officers
(b) loss of movables from government custody owing to negligence of its officers
(c) injury due to the negligence of servants of the government employed in a railway or a dockyard
(d) administration of justice

Ans : C

10. Which of the following is not a statutory body?
(a) Election Commission                 (b) Finance Commission
(c) Planning Commission                 (d) Union Public Service Commission

Ans : C

11. The Preamble says that the State in India will assure the dignity of the individual. The Constitution seeks to achieve this object by guaranteeing
(a) equal fundamental rights to each citizen
(b) the right to adequate means of livelihood to each individual
(c) just and humane conditions of work to each individual
(e) equal wages for equal work to each individual irrespective of sex

Ans : A

12. All of the following statements in regard to the office of the Vice-President of India are correct, except
(a) a person seeking election to this office must be at least 35 years of age
(b) the electoral college for election to this office consists of the elected members of both the Houses of Parliament and the person so elected holds office for a team of six years
(c) in the event of death of the President, he can hold that office for a period not exceeding six for a period not exceeding six months
(d) the incumbent of this office is the ex-officio Chairman of Rajya Sabha

Ans : B

13. Which of the following Articles of the Indian Constitution guarantees equal opportunities in public employment to persons belonging to SC/ST and other minority communities ?
(a) Article 15                 (b) Article 16                 (c) Article 22                 (d) Article 27

Ans : B

14. The Secretary-General of Lok Sabha, who is the Chief of its Secretariat, is
(a) appointed by the Speaker
(b) appointed by the President
(c) elected by Lok Sabha
(d) elected by both the Houses of Parliament

Ans : A

15. Who presides over Lok Sabha if neither the Speaker nor the Deputy Speaker is available?
(a) A member chosen by the Council of Ministers
(b) The senior-most member of Lok Sabha
(c) A member nominated by the President
(d) A member of the Panel of Chairmen announced by the Speaker

Ans : D

16. The Tenth Schedule of the Constitution of India deals with the
(a) languages of the Union
(b) lists of legislative business
(c) anti-defection law
(d) special status of Jammu and Kashmir

Ans : C

17. Maithili was included in the list of Official Languages in the Eighth Schedule of our Constitution in
(a) 1961                 (b) 1967                 (c) 1988                 (d) 2004

Ans : D

18. Article 19 of our Constitution forms the core of the Chapter on Fundamental Rights. The number of categories of freedoms that an Indian citizen shall have is
(a) 6                 (b) 7             (c) 8                 (d) 9

Ans : A

19. The Residuary Powers (ie; those relating to subjects not mentioned in any of the three lists included in the VII Schedule) are, according to our Constitution, vested in the
(a) President of India                 (b) Union Parliament
(c) State Legislatures                 (d) Supreme Court

Ans : B

20. Which of the following writs can be issued by a High Court or the Supreme Court to an inferior court forbidding the latter to continue proceedings therein in excess of its jurisdiction?
(a) Certiorari                 (b) Mandamus                 (c) Prohibition                     (d) Quo Warranto

Ans : C

21. Which of the following writs can be issued by a High Court to direct a public official or the government not to enforce a law which is unconstitutional?
(a) Certiorari                 (b) Prohibition                 (c) Quo Warranto                 (d) Mandamus

Ans : D

22. The proclamation of Emergency under Article 352 was made by the President for the first time in
(a) 1960                 (b) 1962                 (c) 1965                 (d) 1971

Ans : B

23. A proclamation of Emergency, unless it is approved by resolutions of both the Houses of Parliament, will cease to be operation within
(a) one month from the date of its proclamation
(b) two months from the date of its proclamation
(c) three months from the date of its proclamation
(d) six months from the date its proclamation

Ans : A

24. The proclamation on the Emergency by the president on the ground of internal disturbance was made for the first time in
(a) 1962                 (b) 1965                 (c) 1975                 (d) 1976

Ans : C

25. Which one of the following does not constitute the electoral college for electing the President if India?
(a) Elected members of the Legislative Council
(b) Elected members of the Legislative Assembly of each State
(c) Elected members of Lok Sabha
(d) Elected members of Rajya Sabha

Ans : A

26. Which of the following are the circumstances under which an elected member of Parliament may be disqualified on the ground of defection?
1. If he voluntarily gives up his membership of a political party
2. If he votes or abstains from voting contrary to any direction issued by his political party without prior permission of the political party
3. If he speaks against the political party.
4. If he joins a political party other than the party on whose ticket he contested and got elected
(a) 1, 2 and 3                 (b) 1, 2 and 4                 (c) 1, 3 and 4                 (d) 2, 3 and 4

Ans : D

27. Which of the following are the Financial Committees of Parliament in India ?
1. Public Accounts Committee 
2. Estimates Committee 
3. Committee on Public Undertakings
(a) 1 and 3                 (b) 1 and 2                 (c) 2 and 3                 (d) 1, 2 and 3

Ans : D

28. The Government of India Act, 1935, envisaged the introduction of
(a) dyarchical form of government
(b) federal form of government
(c) republican form of government
(d) unitary form of government

Ans : B

29. Which of the following Articles empowers the High Court to issue writs for the enforcement of Fundamental Rights ?
(a) Article 225                 (b) Article 226                 (c) Article 227                 (d) Article 228

Ans : B

30. Comprehensive changes in the Constitution were effected in 1976, overturning some of its bedrocks. All of the following were the major areas of impact of these changes, except
(a) the changes narrowed down and fettered the scope of judicial review of ordinary laws
(b) the changes unsettled the original balance between the different organs of the sate, viz; Legislature and Judiciary
(c) the changes excluded the Right to Property from the list of Fundamental Rights enshrined in the Constitution
(d) there was devaluation of Fundamental Rights vis-a-vis the Directive Principles of Sate Policy

Ans : C

31. The constituents of Indian Parliament, as mentioned in the Constitution are the
(a) President, Lok Sabha and the Council of Ministers
(b) Lok Sabha and Rajya Sabha
(c) President Vice-President and the two Houses of Parliament
(d) President, Lok Sabha and Rajya Sabha

Ans : D

32. A Bill is deemed to be a Money Bill if it contains only provisions dealing with all of the following matters, except
(a) imposition, abolition, remission, alteration or regulation of any tax
(b) imposition of fines or other pecuniary penalties
(c) appropriation of moneys out of the Consolidated Fund of India
(d) audit of the accounts of the Union or of a Sate

Ans : B

33. The system of Proportional Representation is used in the election of the
(a) President of India                                 (b) Speaker of Lok Sabha
(c) Members of Lok Sabha                        (d) None of the above

Ans : A

34. Which authority should an Indian citizen approach for securing his fundamental right of personal freedom guaranteed by the Constitution?
(a) The President of India
(b) The Government of a State
(c) The Speaker of Lok Sabha
(d) The Supreme court or a High Court

Ans : D

35. The First Official Language Commission, as required under Article 344 of the Constitution, was constituted by the President in
(a) 1950 with K.M Munshi as its
(b) 1955 with B.G Kher as it Chairman
(c) 1960 with M.C Chhagla as its Chairman
(d) 1965 with Humayun Kabir as its Chairman

Ans : B

36. Which of the following statements in regard to the Directive Principles of State Policy is correct?
(a) Fundamental Rights constitute limitations upon State action, while Directive Principles are in the nature of instruction to the Government to achieve certain ends
(b) They are justiciable in certain respects
(c) They enjoin on the State to secure a living wage to all workers within a specified period
(d) The courts can compel the State to implement some of the important directives

Ans : D

37. The Right to Property was excluded from the Fundamental Rights during the tenure of the Government headed by
(a) Charan Singh                 (b) Morarji Desai                    (c) Indira Gandhi                 (d) Rajiv Gandhi

Ans : B

38. A member elected to Lok Sabha as a candidate of a party crosses the floor of the House. In such a case,
(a) his continued membership of the House is not affected in any way
(b) he ceases to be a member of the House whether or not he resigns his membership
(c) he can continue to be a member of the House if the party on whose symbol he was elected has no objection
(d) he will continue to be a member of the House if the Speaker permits

Ans : B

39. Under which one of the following Articles, the Supreme Court has been given the powers to review any judgment pronounced or order made by it previously?
(a) Article 130                 (b) Article 137                 (c) Article 138                 (d) Article 139

Ans : B

40. Which one of the following Articles has declared untouchability in any form as unconstitutional?
(a) Article 14                 (b) Article 17                 (c) Article 44                 (d) Article 45

Ans : B

41. Which one of the following statements is not correct?
(a) There is no provision of referendum in the Indian Constitution
(b) The State Legislatures do not possess the right to initiate theamendment of the Constitution
(c) The proposal for amending the Constitution can only be initiated in Lok Sabha
(d) The Indian Constitution is partly flexible and party rigid

Ans : C

42. The Constitution of India borrowed the concept of the Directive Principles of State Policy from the Constitution of
(a) Ireland                 (b) USA                 (c) UK                 (d) Canada

Ans : A

43. The purpose of the Ilbert Bill was
(a) to take away the right of the native magistrates to try Europeans and Englishmen
(b) to take away the right of the European magistrates to try Indians
(c) to remove an anomaly in the Criminal Procedure Code of 1873, according to which no magistrate or sessions judge could try a European or British subject unless he was himself of European birth
(d) None of the above

Ans : C

44. Who can recommend abolition or creation of the Legislative Council in a State?
(a) Governor of the State
(b) Advocate General of the State
(c) Legislative Assembly of the State
(d) The Sate Council of Ministers

Ans : C

45. The member of a State Public Service Commission can be removed on the ground of misbehaviour only after an enquiry has been conducted by the
(a) Supreme Court India
(b) High Court of the State
(c) committee appointed by the President
(d) committee appointed by the Governor of the State

Ans : B

46. In the event of non-enforcement of Directive Principles of the State by the Government, a citizen of India can move the
(a) District Court                        (b) High Court
(c) Supreme Court                     (d) None of these

Ans : D

47. There is no provision in the Constitution for the impeachment of
(a) the Chief justice of High Court
(b) the Chief Justice of India
(c) the Governor
(d) the Vice-President

Ans : C

48. Financial allocation for Education was made for the first time by the Charter Act of
(a) 1833                 (b) 1813                 (c) 1793                 (d) 1773

Ans : B

49. By which amendment, were the Fundamental Duties of Indian citizens added to the Constitution?
(a) Forty-fourth Amendment (b) Forty-third Amendment
(c) Forty-second Amendment (d) Forty-first Amendment

Ans : C

50. In India, a tax on agricultural incomes can be levied by
(a) both the Central and State Governments
(b) neither the Central and State Governments
(c) only the State Governments
(d) only the Central Government

Ans : C

 

Courtesy : GKguru



Online Coaching for IAS PRE. Last Date: 01 May 2014  [ REGISTER for free Trial ] | Online Test Series