(Paper) SBI PO GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER

PAPER : SBI PO GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER

1. On 7th May 2008, agni-I was test-fired. It was—

(A) Ballistic Missile

(B) Surface to air missile

(C) Land to sea missile

(D) Air to air missile

2. Which of the following High Courts has recently quashed the merit list issued in 2006 and 2007 by the centre and the UPSC—

(A) Bhopal High Court

(B) Rajasthan High Court

(C) Madras High Court

(D) Guwahati High Court

3. Recently the Acronym START came into News. START stands for—

(A) Strategic Association for Restructuring Trade

(B) Strategic Arms Limitation Treaty

(C) System Tracking and Reprocessing Team

(D) None of the above

4. People’s Democratic Party emerged second largest party with 33·01% in elections held in—

(A) Bhutan

(B) Nepal

(C) Zimbabwe

(D) Italy

5. According to the World Conservation Union Report, the number of plant species in India listed as threatened is—

(A) 247 plant species

(B) 250 plant species

(C) 275 plant species

(D) 255 plant species

6. Which of the following states passed a Bill in March 2008, amending the Registration Act 1908 to prohibit foreigners from buying land in the state—

(A) Kerala

(B) Andhra Pradesh

(C) Goa

(D) Maharashtra

7. The renowned scientist John Wheeler who died in April 2008, was originally hailed from—

(A) Australia

(B) U.S.A.

(C) Finland

(D) Britain

8. Who received Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmanent and Development for 2007—

(A) Bill Gates

(B) Nelson Mandela

(C) Bill and Melinda Gates Foundation

(D) Arthur C. Clarke

9. The 2008 UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize awarded to —

(A) Lydia Cacho Ribeiro

(B) Anna Politkovskaya

(C) May Chidiac

(D) U Win Tin

10. Which of the following Indian players has not completed 10,000 runs in Test cricket—

(A) Rahul Dravid

(B) Sachin Tendulkar

(C) Sunil Gavaskar

(D) Virendra Sehwag

11. On March 26, 2008, NASA’s space shuttle which returned safely to Earth after completing 16 day mission to International Space Station was—

(A) Discovery

(B) Endeavour

(C) Columbia

(D) None of the above

12. Jules Verne is Europe’s—

(A) Space shuttle

(B) Missile shield system

(C) Biggest spacecraft

(D) Mission to Antarctica

13. India’s National Vector Borne Disease Control Programme has prepared the country’s first—

(A) Dirrohoea map

(B) Malarial map

(C) Bird flu map

(D) Cancer map

14. ‘The World Is What It Is’ is the biography of—

(A) V. S. Naipal

(B) Khushwant Singh

(C) Amrita Preetam

(D) A.P.J. Abdul Kalam

15. According to a World Bank Report India got remittances in 2007 worth—

(A) $ 30 billion

(B) $ 35 billion

(C) $ 25 billion

(D) $ 27 billion

16. The Summit of NATO (NORTH ATLANTIC TREATY) was held in April in—

(A) Romania

(B) Morocco

(C) Pakistan

(D) Indonesia

17. According to latest WHO report the number of estimated TB cases found every year in India is—

(A) 2·2 million

(B) 1·9 million

(C) 1·5 million

(D) 1·7 million

18. Tata purchased Jaguar and Rover from—

(A) Hyundai

(B) Maruti Suzuki

(C) Ford Motor

(D) None of the above

19. According to a survey, the country which has the highest number of internet users is—

(A) U.S.A.

(B) China

(C) Japan

(D) Germany

20. Which country has won the Women's Asia Cup Cricket 2008 which was held in Colombo in the monthe of May 2008 ?

(A) Brisbane

(B) Melbourne

(C) Sydney

(D) Perth

21. According to Prime Minister’s Economic Advisory Council (EAC) headed by C. Rangrajan the economic growth rate for 2008-09 will remain at—

(A) 8%

(B) 8·5%

(C) 9%

(D) 8·9%

22. The Pritzkar Architecture Prize has been won by—

(A) Bill Gates Foundation

(B) William Harvey

(C) Jea Nouvel

(D) None of the above

23. Which of the following cricket players has been banned for violating the player’s code of conduct by PCB ?

(A) Danish Kaneria

(B) Shoaib Malik

(C) Mohammad Yousuf

(D) Shoaib Akhtar

24. The National Rural Employment Guarantee Scheme has now been extended to all 604 districts of the country with a total budget outlay of—

(A) 18000 crore

(B) 16000 crore

(C) 15000 crore

(D) 14000 crore

25. Inflation which soared above 7% in the month of April is measured by—

(A) Consumer Price Index

(B) Retail Price Index

(C) Whole Sale Price Index

(D) Industrial Price Index

26. The winner of Bahrain Grand Prix is—

(A) Lewis Hamilton

(B) Kartikeyan

(C) Felipe Massa

(D) Robert Kubica

27. The winner of Miss India Earth 2008 is—

(A) Tanvi Vyas

(B) Suman Kaur

(C) Rashmi Sehgal

(D) Rani Sharma

28. In face of rising prices, Central Government has decided to set strategic Reserve of foodgrains over and above buffer stock. The limit of the reserve is—

(A) 10 million tonnes

(B) 7 million tonnes

(C) 6 million tonnes

(D) 5 million tonnes

29. Which of following newspapers/magazines won six Pulitzer prizes—

(A) The New York Times

(B) The Times Magazine

(C) The Washington Post

(D) The Guardian

30. ‘Leftism in India, 1917-1947’ is a book written by—

(A) S. R. Chaudhuri

(B) K. Kanwar

(C) R. Nagaswamy

(D) Sudipto Chatterjee

31. Recently President Pratibha Patil visited three countries. Which of the following was not the part of her trip—

(A) Argentina

(B) Chile

(C) Mexico

(D) Brazil

32. GJM stands for—

(A) General Justice Movement

(B) Gorkha Janmukti Morcha

(C) Gorkhaland Janshakti Morcha

(D) Gorkha Janjagriti Morcha

33. The elections of which of the following countries were marred by controversy—

(A) Italy

(B) Spain

(C) Zimbabwe

(D) Nepal

34. Supreme Court has upheld the law enacted in 2006 providing 27% for candidates belonging to—

(A) SCs

(B) STs

(C) OBC

(D) Minorities OBC

35. At which of the following places have the remains of early human history been found in excavation—

(A) Chittorgarh

(B) Bhavnagar

(C) Kolkata

(D) Karaikal

36. ‘Salwa Judum’ is—

(A) Terrorist organization

(B) A branch of naxalite

(C) Name of a police force

(D) An anti naxalite movement

37. When was Nepal declared a Secular Nation—

(A) in 2005

(B) in 2007

(C) in 2008

(D) in 2006

38. The Director General of UN Food and Agriculture Organisation of present is—

(A) Jacques Diouf

(B) Kundekeh K. Yumkella

(C) Jammel Al Hiyilan

(D) Michael Griffin

39. According to a research, stem cells from skin can treat—

(A) Alzhumer

(B) Schizophrenia

(C) Parkinson’s disease

(D) None of the above

40. When did the Olympic torch relay begin ?

(A) in 1950

(B) in 1952

(C) in 1953

(D) in 1963


Answers with Hints

1. (A) 2. (C)

3. (B) The Strategic Arms Limitation Treaty (START-II) is a treaty between Russia and U.S.A. for reducing their nuclear arsenals. The treaty is due to expire in 2009.

4. (A) 5. (A) 6. (C) 7. (B) 8. (C) 9. (A) 10. (D) 11. (B) 12. (C)

13. (B) India’s Vector Borne Disease Control Programme has prepared the country’s first malarial map identifying India’s 60 most malarial endemic districts that report over 50% of the country’s malaria’s cases.

14. (A) 15. (D) 16. (A) 17. (B) 18. (C)

19. (B) 20. (A) India won fourth consecutive times in Women's Asia Cup Cricket 21. (B)

22. (C) The Pritzkar Architecture Prize, considered to be equivalent of Nobel Prize for architecture has been won french architect Jea Nouvel for his creative experimentation in architecture.

23. (D) 24. (B) 25. (C) 26. (C) 27. (A) 28. (D)

29. (C) The Washington Post has won six Pulitzer Prizes, including Public service award for its reporting on conditions of U.S. War Veterans.

30. (A) 31. (A) 32. (B) 33. (C)

34. (C) The Supreme Court on April 10, 2008 upheld the law enacted in 2006 providing a quota of 27 per cent to the other Backward Classes in Central Educational Institutions.

35. (C)

36. (D) Salva Judam is an antinaxalite movement formed by group of people against attack from maxalites. The movement started from Dantewada district (Chhattisgarh).

37. (D) 38. (A) 39. (C) 40. (B)



Online Coaching for IAS PRE. Last Date: 01 May 2014  [ REGISTER for free Trial ] | Online Test Series