(Paper) Public Administration Multiple Choice Questions Paper (Solved) : Part -1

Public Administration Multiple Choice Questions Test Paper (Solved)

1. Which of the following administrative thinkers has defined administration as “the organization and direction of human and material resources to achieve desired ends” ?
(A) L. D. White
(B) J. M. Pfiffner
(C) J. A. Veig
(D) H. A. Simon
Ans : (B)

2. Which one of the following statements is not correct in respect of New Public Management ?
(A) It has market orientation
(B) It upholds public interest
(C) It advocates managerial autonomy
(D) It focuses on performance appraisal
Ans : (B)

3. ‘Good Governance’ and ‘Participating Civil Society for Development’ were stressed in World Bank Report of—
(A) 1992
(B) 1997
(C) 2000
(D) 2003
Ans : (A)

4. If the administrative authority within a department is vested in a single individual, then that system is known as—
(A) Board
(B) Bureau
(C) Commission
(D) Council
Ans : (B)

5. Globalisation means—
(A) Financial market system is centered in a single state
(B) The growth of a single unified world market
(C) Geographical location of a firm is of utmost importance
(D) Foreign capitalist transactions
Ans : (B)

6. By whom was the ‘Managerial Grid’ developed ?
(A) Blake and White
(B) Blake and Schmidt
(C) Blake and Mouton
(D) Mouton and Shophan
Ans : (C)

7. Who among the following says that public administration includes the operations of only the executive branch of government ?
(A) L. D. White and Luther Gulick
(B) L. D. White
(C) Luther Gulick
(D) W. F. Willoughby
Ans : (C)

8. The concept of the ‘zone of indifference’ is associated with—
(A) Decision-Making
(B) Leadership
(C) Authority
(D) Motivation
Ans : (C)

9. Who has analysed the leadership in terms of ‘circular response’ ?
(A) C. I. Barnard
(B) M. P. Follett
(C) Millet
(D) Taylor
Ans : (B)

10. Simon proposed a new concept of administration based on the methodology of—
(A) Decision-making
(B) Bounded rationality
(C) Logical positivism
(D) Satisfying
Ans : (C)

11. Who wrote the book ‘Towards A New Public Administration : The Minnowbrook Perspective’ ?
(A) Frank Marini
(B) Dwight Waldo
(C) C. J. Charlesworth
(D) J. M. Pfiffner
Ans : (A)

12. Who rejected the principles of administration as ‘myths’ and ‘proverbs’ ?
(A) W. F. Willoughby
(B) Herbert Simon
(C) Chester Barnard
(D) L. D. White
Ans : (B)

13. The classical theory of administration is also known as the—
(A) Historical theory
(B) Mechanistic theory
(C) Locational theory
(D) Human Relations theory
Ans : (B)

14. How many principles of organization were propounded by Henry Fayol ?
(A) 10
(B) 14
(C) 5
(D) 9
Ans : (B)

15. Simon was positively influenced by ideas of—
(A) Terry
(B) Barnard
(C) L. D. White
(D) Henry Fayol
Ans : (B)

16. Negative motivation is based on—
(A) Fear
(B) Reward
(C) Money
(D) Status
Ans : (A)

17. ‘Job loading’ means—
(A) Shifting of an employee from one job to another
(B) Deliberate upgrading of responsibility, scope and challenge
(C) Making the job more interesting
(D) None of the above
Ans : (B)

18. The theory of ‘Prismatic Society’ in Public Administration is based on—
(A) Study of public services in developed and developing countries
(B) Institutional comparision of public administration in developed countries
(C) Structural-functional analysis of public administration in developing countries
(D) Historical studies of public administration in different societies
Ans : (C)

19. Who among the following is an odd thinker ?
(A) Taylor
(B) Maslow
(C) Herzberg
(D) Likert
Ans : (A)

20. Which of the following is not included in ‘hygiene’ factors in the Herzberg’s two-factor theory of motivation ?
(A) Salary
(B) Working conditions
(C) Company’s policy
(D) Responsibility
Ans : (D)

21. The ‘Gang-Plank’ refers to—
(A) Discipline
(B) Initiative
(C) Equity
(D) Level jumping
Ans : (D)

22. The history of evolution of the Public Administration is generally divided into—
(A) Three phases
(B) Four phases
(C) Five phases
(D) Six phases
Ans : (C)

23. Henry Fayol’s General theory of Administration is applicable at—
(A) Policy management level
(B) Top management level
(C) Middle management level
(D) Workshop management level
Ans : (B)

24. F. W. Taylor, the founding father of Scientific Management movement propounded the theory which was conceived to be a scientific methodology of—
(A) Careful observation
(B) Measurement
(C) Generalisation
(D) All of these
Ans : (D)

25. In which of the following are public and private administrations not common ?
(A) Filing
(B) Managerial techniques
(C) Scope and complexity
(D) Accounting
Ans : (C)
 

«« Next Part »»
Page -1



Online Coaching for IAS PRE. Last Date: 01 May 2014  [ REGISTER for free Trial ] | Online Test Series




Comments

public administration

the objective type questions are very excellent so i have very useful them then next the further improve in this subject thank you

Comment viewing options

Select your preferred way to display the comments and click "Save settings" to activate your changes.