(General Knowledge) Haryana State : Objective General Knowledge

General Knowledge : Haryana State : Objective General Knowledge

51. Who is the constitutional Head of the State Government?
(A) Governor
(B) Chief Minister
(C) Chief Justice of India
(D) None of the above
Ans : (A)

52. The chairman of the state public service commission in appointed by—
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Chief Minister
(D) Governor
Ans : (D)

53. At the time of appointing the judges of The High Court—
(A) President takes the advice of Chief Minister
(B) President takes the advice of Chief Justice
(C) President consults the Governor
(D) President works on his own judgement own
Ans : (C)

54. In whose name is the budget of the next financial year produced in the state Legislative Assembly?
(A) In the name of the President
(B) In the name of the Prime Minister
(C) In the name of the Chairman of Legislative Assembly
(D) None of these
Ans : (A)

55. In which article of the Indian Constitution is the provision of the State Public Service Commission?
(A) Article-315
(B) Article-317
(C) Article-319
(D) Article-323
Ans : (A)

56. Governor appoints the District Magistrate—
(A) With the consent of the Central Govt.
(B) With the consent of President
(C) With the consent of Prime Minister
(D) With the consent of the council of Ministers the state
Ans : (D)

57. Whom among the following has the Governor no right to appoint?
(A) Chief Minister
(B) Members of the State Public Service Commission
(C) Judges of the State High Court
(D) Advocate General
Ans : (C)

58. Kalpna Chawla died in the space mission on—
(A) 1st Jan., 2003
(B) 5th Feb., 2003
(C) 3rd Feb., 2003
(D) 1st Feb., 2003
Ans : (D)

59. The first state of the country where all the village are electrified—
(A) Orissa
(B) Punjab
(C) Haryana
(D) Himachal Pradesh
Ans : (C)

60. Where is the Headquarters of Mahendargarh district in Haryana ?
(A) Narnaul
(B) Karnal
(C) Kaithal
(D) Bhiwani
Ans : (A)

61. Which unique project is being launched in Haryana to raise the standard of female children in Haryana ?
(A) Indra-Harelli-Saheli-Yojna
(B) Apni Beti-Apna dhan-Yojna
(C) Indra Sahara-Yojna
(D) All the above
Ans : (B)

62. First time the President's rule was imposed in Haryana—
(A) 21st Nov., 1967
(B) 30th April, 1977
(C) 2nd Dec., 1989
(D) 6th April, 1991
Ans : (A)

63. Who is famous with the name of Haryana Kesari ?
(A) Pt. Neki Ram Sharma
(B) Devi Lal
(C) Bansi Lal
(D) Bhagwat Dayal Sharma
Ans : (A)

64. When was Ambala established as a cantonment area (Military base) ?
(A) In 1839
(B) In 1841
(C) In 1843
(D) In 1848
Ans : (C)

65. Who was the fIrst Governor of Haryana ?
(A) B. N. Chakravorty
(B) R. S. Narula
(C) Dhanik Lal MandaI
(D) Dharam Veer
Ans : (D)

66. Who was the first Chief Minister of Haryana ?
(A) Banarsi Das Gupta
(B) Rao Virendra Singh
(C) Bhajan Lal
(D) Bhagwat Dayal Sharma
Ans : (D)

67. In which district of Haryana is the Mohar Singh Stadium (Mayur) situated?
(A) Faridabad
(B) Ambala
(C) Kurushetra
(D) Yamuna-Nagar
Ans : (A)

68. Which breed of buffaloes is famous in Haryana?
(A) Turra
(B) Murra
(C) Chaspa
(D) Pushpa
Ans : (B)

69. When was Bhiwani textile mill establised at Haryana?
(A) 1932
(B) 1937
(C) 1943
(D) 1948
Ans : (B)

70. Which district of Haryana ranks first in the production of mustard?
(A) Mahendragarh
(B) Faridabad
(C) Rohtak
(D) Panipat
Ans : (A)

71. For which of the following industries is Rewari district of Haryana famous in India—
(A) Brass Utensils Industry
(B) Tilla Shoe Industry
(C) Hero-Honda-Motor Cycle Industry
(D) All the above
Ans : (D)

72. Which article manufactured in Haryana is exported to foreign countries?
(A) Brass Utensils
(B) Paint
(C) Liberty Shoes
(D) Wooden Furniture
Ans : (C)

73. Which of the following factories are established at Faridabad ?
(A) Rubber Tyre
(B) Tractor
(C) Refrigerator
(D) All these
Ans : (D)

74. Who constructed the famous 'Sarveshwar Mahadeo Temple' at Kurukshetra ?
(A) J. K. Birla
(B) Baba Tarak Nath
(C) Baba Sarwan Nath
(D) Baba Shivgiri
Ans : (C)

75. Where is the famous and old temple of Sita Mata established at Haryana ?
(A) Gurgaon
(B) Hisar
(C) Narnaul
(D) Rohtak
Ans : (A)

76. At which place of Haryana did a battle between Mohd. Gauri and Prithvi Raj Chauhan take place in Medieval period of 1191 and 1192 ?
(A) Gharonda
(B) Tarawari
(C) Asandh
(D) Nising
Ans : (B)

77. The tomb of Ibrahim Lodi is situated at—
(A) Panipat
(B) Gurgaon
(C) Mahendragarh
(D) Rohtak
Ans : (A)

78. Haryana is bounded by—
(A) Himachal Pradesh in the North, Uttar Pradesh and Delhi in the east, Rajasthan in the South and South-East and Punjab and Chandigarh in the North-West
(B) Himachal Pradeshin the East, Chhattisgarh in the North, Punjab in the South and Uttar Pradesh in the West
(C) Jammu Kashmir in the West, Punjab in the East, Uttar Pradesh in the North and Uttaranchal in the South
(D) None of these
Ans : (A)

79. Haryana State is the—
(A) Southern State
(B) North-Western State
(C) Eastern State
(D) South-Eastern-State
Ans : (B)

80. Palwal city of Haryana is in which district of the state?
(A) Panchkula
(B) Fatehabad
(C) Yamuna-Nagar
(D) Faridabad
Ans : (D)

81. Who is the present Governor of Haryana ?
(A) Babu Permanand
(B) T. V. Rajeshwar
(C) Kailash Pati Misra
(D) A. R. Kidwai
Ans : (D)

82. First novel written in Haryanbi language is—
(A) Heru-ki-Kahin
(B) Dan Lila
(C) Surahi Gaiya
(D) Jharufiri
Ans : (D)

83. Who was the founder of Vishal-Haryana Party of Haryana ?
(A) Rao Virendra Singh
(B) Om Prakash Chautala
(C) Hukum Singh
(D) Bhagwat Dayal Sharma
Ans : (A)

84. In which part of Haryana are the Siwalik Ranges situated?
(A) South-Eastern
(B) North-Western
(C) North-East
(D) South-West
Ans : (C)

85. "Banwali" the main land of Indus civilization is situated in which district of Haryana—
(A) Hisar
(B) Rewari
(C) Faridabad
(D) Panchkula
Ans : (A)

86. Haryana day is celebrated—
(A) 1st Nov.
(B) 13th Nov.
(C) 1st Dec.
(D) 8th Dec.
Ans : (A)

87. Which state of the country is famous as 'Land of Milk and Curd'—
(A) Himachal Pradesh
(B) Uttaranchal
(C) Haryana
(D) Punjab
Ans : (C)

88. Where is the Bata Shoe manufacturing factory situated in Haryana ?
(A) Panipat
(B) Faridabad
(C) Bhiwani
(D) Palwal
Ans : (B)

89. Total forested area in Haryana is—
(A) 964 km2
(B) 6940 km2
(C) 2440 km2
(D) 4230 km2
Ans : (A)

90. The working field of famous Nawab Pataudi is—
(A) Literature (Poetry)
(B) Amphitheatre
(C) Sports (Cricket)
(D) Politics
Ans : (C)

91. Mithathal famous for the remains of Indus civilization is situated in—
(A) Jind district
(B) Hisar district
(C) Bhiwani district
(D) All these
Ans : (C)

92. Where is the Manzi Shaib Gurudwara situated?
(A) Kaithal
(B) Jhajjar
(C) Fatehabad
(D) Rewari
Ans : (A)

93. The maximum area in the district of Haryana is—
(A) Ambala
(B) Gurgaon
(C) Bhiwani
(D) Sonipat
Ans : (C)

94. According to population of 2001, Faridabad district ranks first in the state, its population is—
(A) 21,94,586
(B) 24,40,396
(C) 32,80,160
(D) 34,30,264
Ans : (A)

95. Geeta Jutsi the famous player of Haryana is associated with—
(A) Chess
(B) Weight Lifting
(C) Lawn Tennis
(D) Atheletics
Ans : (D)

96. Which of the following dance is performed by women?
(A) Teej dance
(B) Umru dance
(C) Loor dance
(D) Manjeera dance
Ans : (A)

97. Where is the Panchwati pilgrim place situated in Faridabad ?
(A) Palwal
(B) Hodal
(C) Ballabhgarh
(D) None of these
Ans : (A)

98. Which ancestor king of emperor Harshvardhan made the construction of Thaneshwar Mahadev temple near Thaneshwar city?
(A) Prabhakar Vardhan
(B) Nar Vardhan
(C) Puniya Bhuti
(D) Adithya Vardhan
Ans : (C)

99. Which Tomb has been declared as National heritage under the archaeological land and remnants act 1958 ?
(A) Sheikh Fareed
(B) Sheikh-Chehli
(C) Ibrahim Abdullah
(D) Ali Shah Kalander
Ans : (B)

100. In which district is the Tomb of Gulam ruler Rajia Sultana situated?
(A) Ambala
(B) Karnal
(C) Kaithal
(D) Faridabad
Ans : (C)

 

PREVIOUS PAGE



Online Coaching for IAS PRE. Last Date: 01 May 2014  [ REGISTER for free Trial ] | Online Test Series