(General Knowledge) Haryana State : Objective General Knowledge

General Knowledge : Haryana State : Objective General Knowledge

1. At which of the following place was the famous battle of Panipat fought?
(A) Kurukshetra
(B) Sirsa
(C) Panipat
(D) Jind
Ans : (A)

2. In 1526 the famous battle between Babar and Ibrahim Lodi was fought at—
(A) Kurukshetra
(B) Rewari
(C) Panipat
(D) Patiali
Ans : (C)

3. When was the famous battle of Panipat fought?
(A) 1539
(B) 1556
(C) 1565
(D) 1576
Ans : (B)

4. The third battle of Panipat was fought between—
(A) Ahmad Shah Abdali and Maratha rulers
(B) Nadir Shah and Mohd. Shah
(C) Prithvi Raj Chauhan and Mohd. Gauri
(D) Sher Khan and Humayun
Ans : (A)

5. At which place of Haryana did Lord Krishna preach the message of Geeta ?
(A) Ambala
(B) Sonipat
(C) Yamuna Nagar
(D) Kurukshetra
Ans : (D)

6. In 1947 when India was declared Independent, which of the following States was Haryana a part?
(A) Delhi
(B) Himachal Pradesh
(C) Punjab
(D) Jammu Kashmir
Ans : (C)

7. When was the State of Haryana formed?
(A) 1st Nov., 1966
(B) 10th Dec., 1966
(C) 2nd Jan., 1967
(D) 4th March, 1967
Ans : (A)

8. With how many states does the boundary of Haryana touch?
(A) 4
(B) 5
(C) 6
(D) 7
Ans : (B)

9. Which one of the following union Territories touches the boundary of Haryana ?
(A) Lakshadweep
(B) Pondicherry
(C) New Delhi
(D) All the three
Ans : (C)

10. What is the total area of Haryana ?
(A) 44,212 km2
(B) 46,213 km2
(C) 48,314 km2
(D) 52,276 km2
Ans : (A)

11. How many districts are there in Haryana ?
(A) 19
(B) 25
(C) 28
(D) 32
Ans : (A)

12. As per census of 2001 the total population of Haryana is—
(A) 1,91,72,483 persons
(B) 2,11,44,564 persons
(C) 2,40,82,988 persons
(D) 2,64,44,271 persons
Ans : (B)

13. What is the percentage of country's population in Haryana ?
(A) 2%
(B) 2.50%
(C) 4%
(D) 6%
Ans : (A)

14. In which of the districts of Haryana is the H.M.T. factory situated?
(A) Patiala
(B) Ambala
(C) Jind
(D) Faridabad
Ans : (B)

15. Where is the Atlas Industry in Haryana situated?
(A) Sonipat
(B) Gurgaon
(C) Hisar
(D) Panchkula
Ans : (A)

16. Which one of the following is situated in Gurgaon of Haryana ?
(A) Manufacturing of Rajdoot Motor Cycle
(B) Manufacturing of Maruti Cars
(C) Manufacturing of Tata-Sumo
(D) All the above
Ans : (B)

17. In which district of Haryana is Rajdoot Motor Cycle manufactured ?
(A) Hisar
(B) Karnal
(C) Ambala
(D) Faridabad
Ans : (D)

18. Odinance regarding the prohibition of alcohol was passed on 1st July, 1996. Later on it was withdrawn on—
(A) 1st April, 1998
(B) 1st April, 1997
(C) 1st June, 1998
(D) 1st Aug., 1997
Ans : (A)

19. In which of the following years was each village of Haryana electrified?
(A) In 1968
(B) In 1970
(C) In 1972
(D) In 1976
Ans : (B)

20. According to 2001 census what is the percentage of Literacy in Haryana ?
(A) 62.40%
(B) 55.85%
(C) 65.72%
(D) 67.9%
Ans : (D)

21. Where has the National Research Institute in Haryana been established?
(A) At Sirsa
(B) At Kurushetra
(C) At Karnal
(D) At Jind
Ans : (C)

22. Which of the following Central Territory is the capital of Haryana ?
(A) Chandigarh
(B) Pondicherry
(C) New Delhi
(D) Lakshadweep
Ans : (A)

23. Which one of the following folk dances belongs to Haryana ?
(A) Baoul
(B) Yaksha-Gaan
(C) Gidda
(D) Biehu
Ans : (C)

24. Which of the following Indian players belongs to Haryana ?
(A) Sunil Gavaskar
(B) Kapil Dev
(C) Sachin Tandulkar
(D) Azharudeen
Ans : (B)

25. The turban, worn by males in Haryana is known as—
(A) Toda
(B) Muretha
(C) Paggar
(D) Khandwa
Ans : (D)

26. Where is Chaudhary Charan Singh University located at Haryana ?
(A) Hisar
(B) Kaithal
(C) Jhajjar
(D) Gurgaon
Ans : (A)

27. Which city of Haryana is known as 'City of Weavers' ?
(A) Mahendragarh
(B) Fatehabad
(C) Karnal
(D) Panipat
Ans : (D)

28. Of which of the following kings' was Thaneshwar city of Haryana the capital?
(A) Kanishka
(B) Harshwardhan
(C) Chandra Gupta Maurya
(D) Samrat Ashok
Ans : (B)

29. The glory and strength of which of the cities of Haryana was discussed in the book written by Chinese traveller Huen-Tsang?
(A) Thaneshwar
(B) Patiala
(C) Mahendragarh
(D) Kurukshetra
Ans : (A)

30. In which district of Haryana is the 'Badkhal Lake' situated?
(A) Hisar
(B) Jind
(C) Sirsa
(D) Faridabad
Ans : (D)

31. Where is the biggest animal husbandry farm of Asia situated at Haryana ?
(A) Ambala
(B) Bhiwani
(C) Hisar
(D) Rohtak
Ans : (C)

32. Not only to check the growth of population, but also to improve the male female ratio, which of the following projects is being launched by the state government?
(A) Devi-Rupak-Project
(B) Indra-Hareli-Saheli-Project
(C) Farlo project
(D) Bhagyodaya
Ans : (A)

33. Which project is being launched in Haryana for the welfare of poor girls?
(A) Apni-Beti-Apna-Dhan
(B) Apni-Beti-Paraya Dhan
(C) Paraya Dhan-Paraie Beti
(D) Indra-Saheli-Project
Ans : (A)

34. At which of the pilgrimage centres was the message of Geeta preached by Krishna to Arjun ?
(A) At Markandey Tirth
(B) Jyotisar Sarover
(C) Brahm Sarovar
(D) Kaleshwar Tirth
Ans : (B)

35. In which city of Haryana was the great epic Mahabharat written by Ved Vyas?
(A) Hisar
(B) Sonipat
(C) Yamuna-Nagar
(D) Kurukshetra
Ans : (D)

36. Where is the Motilal Nehru sports school situated at Haryana ?
(A) Rai (Sonipat)
(B) Pataudi (Gurgaon)
(C) Thanesar (Kurukshetra)
(D) Morni (Ambala)
Ans : (A)

37. According to 2001 census of India, which district of Haryana has the highest density?
(A) Panipat
(B) Panchkula
(C) Rohtak
(D) Faridabad
Ans : (D)

38. According to 2001 census which of the following districts of Haryana has the lowest density ?
(A) Sirsa
(B) Karnal
(C) Jhajjar
(D) Rewari
Ans : (A)

39. Santosh Yadav, the only woman in the world, who climbed twice the Mt. Everest belongs to which state?
(A) Punjab
(B) Haryana
(C) Himachal Pradesh
(D) Jammu Kashmir
Ans : (B)

40. Which place of Haryana was the political as well as social working place of freedom fighter Lala Lajpat Rai ?
(A) Ambala
(B) Jhajjar
(C) Jind
(D) Hisar
Ans : (D)

41. Into how many divisions has Haryana been divided?
(A) Three divisions
(B) Four divisions
(C) Six divisions
(D) Eight divisions
Ans : (B)

42. Being famous in the production of Basmati rice, which district of Haryana is known as "Dhan-ka-katora".
(A) Sirsa
(B) Karnal
(C) Panchkula
(D) Jind
Ans : (B)

43. From the point of view of population, what is the rank of Haryana in the country?
(A) 14th
(B) 15th
(C) 16th
(D) 18th
Ans : (C)

44. Who was the founder of Haryana Vikas Party?
(A) Chaudhary Devi Lal
(B) Chaudhary Bansi Lal
(C) Chaudhary Bhajan Lal
(D) All the above
Ans : (B)

45. Where is the High Court of Haryana functioning?
(A) Patiala
(B) Chandigarh
(C) Sirsa
(D) Gurgaon
Ans : (B)

46. How many total No. of seats are there in Haryana's Assembly?
(A) 75
(B) 80
(C) 85
(D) 90
Ans : (D)

47. Who appoints the Advocate General of the State?
(A) President with the consent of Governor
(B) Governor with the consent of Chief Minister
(C) Governor himself
(D) None of them
Ans : (C)

48. Who appoints the members of the State Public Service Commission?
(A) Chief Minister of the State
(B) Governor
(C) President on the recommendation of the Governor
(D) Prime Minister on the recommendation of the Governor
Ans : (B)

49. How many seats are allotted to the members of Rajya Sabha from Haryana State?
(A) 5
(B) 8
(C) 10
(D) 12
Ans : (A)

50. How many seats are allotted to the lower house of Parliament from Haryana State?
(A) 8
(B) 10
(C) 14
(D) 18
Ans : (B)

NEXT PAGE



Online Coaching for IAS PRE. Last Date: 01 May 2014  [ REGISTER for free Trial ] | Online Test Series