(GK) General Studies: (Dance & Music, Language And Personalities In India)

GK India: Dance and Music

  1. The initials A.R. in the name of the famous music composer A.R.Rehman stands for
    (a) Abdur Rasool
    (b) Anjaneyulu Ramakant
    (c) Aravindan Raja
    (d) Allah Rakha
    Answer: Allah Rakha
  2. Kathak is classical dance of
    (a) Kerala
    (b) North India
    (c) Manipur
    (d) Tamil Nadu
    Answer: North India
  3. With which one of the following dance form is Madhavi Mudgal associated?
    (a) Bharat Natyam
    (b) Kathakali
    (c) Kathak
    (d) Odissi
    Answer: Odissi
  4. Yamini Krishnamurti is famous for which form of dance ?
    (a) Kuchipudi
    (b) Kathak
    (c) Manipuri
    (d) Bharatnatyam
    Answer: Bharatnatyam
  5. Birju Maharaj is famous for which form of dance ?
    (a) Kathak
    (b) Bharatnatyam
    (c) Manipuri
    (d) Kuchipudi
    Answer: Kathak
  6. Sonal Mansingh is famous for which form of dance ?
    (a) Bharatnatyam
    (b) Manipuri
    (c) Kuchipudi
    (d) Kathak
    Answer: Manipuri
  7. Amjad Ali Khan is famous for which Musical Instrument?
    (a) Violin
    (b) Tabla
    (c) Flute
    (d) Sarod
    Answer: Sarod
  8.  Ali Akbar Khan is famous for which Musical Instrument?
    (a) Flute
    (b) Veena
    (c) Sitar
    (d) Sarod
    Answer: Sarod
  9. Alla Rakha Khan is famous for which Musical Instrument?
    (a) Flute
    (b) Sarod
    (c) Sitar
    (d) Tabla
    Answer: Tabla
  10. Zakir Hussain is famous for which Musical Instrument?
    (a) Sitar
    (b) Veena
    (c) Tabla
    (d) Veena
    Answer: Tabla
  11. M. S. Gopala krishnan is famous for which Musical Instrument?
    (a) Veena
    (b) Tabla
    (c) Violin
    (d) Sarod
    Answer: Violin
  12. Bismillah Khan is famous for which Musical Instrument?
    (a) Veena
    (b) Shehnal
    (c) Sitar
    (d) Flute
    Answer: Shehnal
  13. Ravi Shankar is famous for which Musical Instrument?
    (a) Sitar
    (b) Tabla
    (c) Shehnal
    (d) Veena
    Answer: Sitar
  14. Hari Prasad Chaurasia is famous for which Musical Instrument?
    (a) Sitar
    (b) Sarod
    (c) Sitar
    (d) Flute
    Answer: Flute
  15. Shubha Mudgal is famous vocalist for which form of Classical Music?
    (a) Carnatic
    (b) Hindustani
    (c) Thumri
    (d) Dhrupad
    Answer: Hindustani
  16. Bheemsen Joshi is famous vocalist for which form of Classical Music?
    (a) Hindustani
    (b) Thumri
    (c) Carnatic
    (d) Quwwali
    Answer: Hindustani
  17. Pandit Jasraj is famous vocalist for which form of Classical Music?
    (a) Dhrupad
    (b) Quwwali
    (c) Hindustani
    (d) Thumri
    Answer: Hindustani
  18.  M. S. Subbalakshmi is famous vocalist for which form of Classical Music?
    (a) Hindustani
    (b) Carnatic
    (c) Quwwali
    (d) Dhrupad
    Answer: Carnatic
  19. Ustad Bade Ghulam Ali Khan is famous vocalist for which form of Classical Music?
    (a) Thumri
    (b) Dhrupad
    (c) Quwwali
    (d) Carnatic
    Answer: Thumri
  20.  Compact discs, (according to the original CD specifications) hold how many minutes of music?
    (a) 74 mins
    (b) 90 mins
    (c) 56 mins
    (d) 60 mins
    Answer: 74 mins
  21. What type of musical instrument is a goombay?
    (a) Symbols
    (b) Drum
    (c) Guitar
    (d) Piano
    Answer: Drum
  22. Which is the International Dance?
    (a) Romantic Dance
    (b) Bibhu
    (c) Odissi
    (d) Chau
    Answer: Chau
  23. Samba dance is famous in
    (a) Brazil
    (b) Peru
    (c) Argentina
    (d) Mexico
    Answer: Brazil
  24.  To which state does the Sattriya dance belong?
    (a) Mizoram
    (b) Manipur
    (c) Assam
    (d) Meghalaya
    Answer: Assam
  25. In music how many quavers equal a crotchet?
    (a) 6
    (b) 8
    (c) 2
    (d) 4
    Answer: 2
  26. Country whose National Anthem has only music not words is
    (a) India
    (b) Bahrain
    (c) Germany
    (d) Spain
    Answer: Bahrain
  27. Rouff is a folk dance. It has its origin in ?
    (a) Assam
    (b) Mizoram
    (c) Kashmir
    (d) Himachal Pradesh
    Answer: Kashmir
  28.  Bharatnatyam is a dance form of
    (a) Jandk
    (b) Rajasthan
    (c) Tamil Nadu
    (d) Uttar Pradesh
    Answer: Tamil Nadu
  29. A Passion For Dance was wirtten by
    (a) Rukmani Dev Arundale
    (b) Dr. Padma Subramanyam
    (c) Sonal Man Singh
    (d) Yamini Krishnamurthy
    Answer: Yamini Krishnamurthy
  30. Dance patterns considered sacred to Lord Shiva are in
    (a) Bharatanatyam and Kathakali
    (b) Kathak and Bharatanatyam
    (c) Bharatanatyam and Mohiniyattam
    (d) Oddissi and Bharatanatyam
    Answer: Bharatanatyam and Mohiniyattam
  31.  Rouff is a folk dance. It has its origin in ?
    (a) Mizoram
    (b) Himachal Pradesh
    (c) Assam
    (d) Kashmir
    Answer: Kashmir
  32. The Kagyat Dance is typical of
    (a) Nagaland
    (b) Tripura
    (c) Manipur
    (d) Sikkim
    Answer: Sikkim
  33. Which is the Rajasthani dance that is performed by women by carrying earthen pots on their heads?
    (a) Raika
    (b) Tera Tali
    (c) Panihari
    (d) Suisini
    Answer: Panihari
  34. Which of the following folk dances is performed by women in Punjab?
    (a) Garbha
    (b) Giddha
    (c) Ghero
    (d) Goncha
    Answer: Giddha
  35.  Tamasha or Lalvani is the folk dance of which Indian State?
    (a) Maharashtra
    (b) Rajasthan
    (c) Assam
    (d) Madhya Pradesh
    Answer: Maharashtra
  36. Which of these dances are performed on the edge of brass plates ?
    (a) Bharatnatyam
    (b) Kuchipudi
    (c) Kathakali
    (d) Manipuri
    Answer: Kuchipudi
  37. Natya tarangini is a school for which Indian dance form?
    (a) Bharatnatyam
    (b) Kathakali
    (c) Kuchipudi
    (d) Oddissi
    Answer: Kuchipudi
  38. Karnataka is famous for the dance form
    (a) Bharatanatyam
    (b) Kathakali
    (c) Yakshagana
    (d) Kuchupudi
    Answer: Yakshagana
  39. Kuchipudi dance originated in -
    (a) Karnataka
    (b) Kerala
    (c) Orissa
    (d) Andhra Pradesh
    Answer: Andhra Pradesh
  40. Bharat Natyam is dance of
    (a) Punjab
    (b) Bihar
    (c) Tamil Nadu
    (d) Assam
    Answer: Tamil Nadu
  41. Bihu is dance of
    (a) Bihar
    (b) Uttarakhand
    (c) Assam
    (d) Punjab
    Answer: Assam
  42. Bhangra is dance of
    (a) Gujarat
    (b) Punjab
    (c) Bihar
    (d) Uttarakhand
    Answer: Punjab
  43. Chhau is dance of
    (a) Karnataka
    (b) Bihar
    (c) Uttarakhand
    (d) Gujarat
    Answer: Bihar
  44. Garhwali is dance of
    (a) Gujarat
    (b) Rajasthan
    (c) Karnataka
    (d) Uttarakhand
    Answer: Uttarakhand
  45. Garba is dance of
    (a) Gujarat
    (b) Kerala
    (c) Karnataka
    (d) Rajasthan
    Answer: Gujarat
  46. Hattari is dance of
    (a) Karnataka
    (b) Andhra Pradesh
    (c) Rajasthan
    (d) Kerala
    Answer: Karnataka
  47. Kathak is dance of
    (a) Andhra Pradesh
    (b) Mizoram
    (c) Rajasthan
    (d) Kerala
    Answer: Rajasthan
  48. Kathakali is dance of
    (a) Madhya Pradesh
    (b) Kerala
    (c) Andhra Pradesh
    (d) Mizoram
    Answer: Kerala
  49. Kutchipudi is dance of
    (a) Andhra Pradesh
    (b) Meghalaya
    (c) Mizoram
    (d) Madhya Pradesh
    Answer: Andhra Pradesh
  50. Khantumm is dance of
    (a) Mizoram
    (b) Kerala
    (c) Madhya Pradesh
    (d) Meghalaya
    Answer: Mizoram
  51. Karma is dance of
    (a) Madhya Pradesh
    (b) Goa
    (c) Meghalaya
    (d) Kerala
    Answer: Madhya Pradesh
  52.  Laho is dance of
    (a) Kerala
    (b) Manipur
    (c) Goa
    (d) Meghalaya
    Answer: Meghalaya
  53. Mohiniattam is dance of
    (a) Goa
    (b) Himachal Pradesh
    (c) Manipur
    (d) Kerala
    Answer: Kerala
  54. Mando is dance of
    (a) Himachal Pradesh
    (b) Bihar
    (c) Goa
    (d) Manipur
    Answer: Goa
  55. Manipuri is dance of
    (a) Manipur
    (b) Orissa
    (c) Himachal Pradesh
    (d) Bihar
    Answer: Manipur
  56. Nati is dance of
    (a) Himachal Pradesh
    (b) Jammu Kashmir
    (c) Bihar
    (d) Orissa
    Answer: Himachal Pradesh
  57. Nat-Natin is dance of
    (a) Jammu Kashmir
    (b) Karnataka
    (c) Bihar
    (d) Orissa
    Answer: Bihar
  58. Rauf is dance of
    (a) Karnataka
    (b) Assam
    (c) Tamil Nadu
    (d) Jammu Kashmir
    Answer: Jammu Kashmir
  59.  Yakshagan is dance of
    (a) Karnataka
    (b) Punjab
    (c) Tamil Nadu
    (d) Assam
    Answer: Karnataka
  60. Lezin dance is popular in which State?
    (a) Maharashtra
    (b) Kerala
    (c) Andhra Pradesh
    (d) Assam
    Answer: Maharashtra
  61. Gafa dance is popular in which State?
    (a) Maharashtra
    (b) Gujarat
    (c) Haryana
    (d) J K
    Answer: Maharashtra
  62. Bala Saraswati is famous for which form of dance ?
    (a) Bharatnatyam
    (b) Kuchipudi
    (c) Kathak
    (d) Manipuri
    Answer: Bharatnatyam
  63.  Sonal Mansingh is famous for which form of dance ?
    (a) Bharatnatyam
    (b) Manipuri
    (c) Kathak
    (d) Kuchipudi
    Answer: Bharatnatyam
  64.  Kathak, Nautanki, Jhora and Kajri are the important dances of
    (a) Jharkhand
    (b) Chattisgarh
    (c) Uttar Pradesh
    (d) Uttaranchal
    Answer: Uttar Pradesh
  65. Kathakali, Mohiniatam and Ottam are the famous dances of
    (a) Tamil Naidu
    (b) Kerala
    (c) Karnataka
    (d) Orrissa
    Answer: Kerala
  66. The dance in Himachal Pradesh, performed indoor, solo or duet, especially when life comes to a standstill during cold winter is
    (a) Munzra
    (b) Rouf
    (c) Luddi Dance
    (d) Giddha parhaun
    Answer: Munzra
  67. The dance performed by women to invoke rain in Bihar is
    (a) Faguna or Fog
    (b) Bihu
    (c) Purbi
    (d) Jata Jatin
    Answer: Jata Jatin
  68. Which is a post-harvest folk dance in Assam?
    (a) Ojapali
    (b) None of them
    (c) Ankia Nat
    (d) Bihu
    Answer: Bihu
  69. Which of the following dances belong to Meghalaya?
    (a) Naga dance and Manipur
    (b) None of them
    (c) Wangala laho
    (d) Chiraw and kullan
    Answer: Wangala laho
  70. Which of the following dances of India is based upon the principle of Natyashastra?
    (a) Odissi
    (b) None of them
    (c) Bharatnatyam
    (d) Both are correct
    Answer: Both are correct


Online Coaching for IAS PRE. Last Date: 01 May 2014  [ REGISTER for free Trial ] | Online Test Series